UnissResearch

Logo Universitàegli studi di Sassari
titoli, abstracts, parole chiave >>>
Epidemiologia molecolare, fattori di patogenicità e antibiotico-resistenza di Listeria monocytogenes isolata da salsiccia ovina

Rosa, Maria Nives (2011) Epidemiologia molecolare, fattori di patogenicità e antibiotico-resistenza di Listeria monocytogenes isolata da salsiccia ovina. Doctoral Thesis.

[img]
Preview
Full text disponibile come PDF Richiede visualizzatore di PDF come GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
1835Kb

Abstract

In this study, we have monitored the different stages of ovine sausage production for detecting the presence of Listeria monocytogenes, Salmonella spp. and Escherichia coli o157:H in food matrices, the equipment and the environment. A total of 56 L. monocytogenes isolates were characterized using serotyping and PFGE. Six virulence genes (actA, hlyA, plcB, prfA, iap and lmo2821) were detected by PCR. In this study, furthermore, we determined the susceptibility of L. monocytogenes isolates to 21 antimicrobial agents using Sensititre plates. All isolates were susceptible to all antimicrobial agents analyzed. All isolates resulted PCR-positive for the investigated virulence genes. PFGE identified two different pulsotypes. Twelve isolates, marked as type A and belonging to the serotype 1/2a, were isolated just from one batch samples whereas the type B (n=44), belonging to the serotype 1/2b, was isolated from five different food batches, from the floor drain and the mixer.

Item Type:Doctoral Thesis
ID Code:5024
Contributors:De Santis, Enrico Pietro Luigi and Virgilio, Sebastiano Mario
Publisher:Universita' degli studi di Sassari
Uncontrolled Keywords:Listeria monocytogenes, PFGE, fattori di patogenicità, PCR, salsiccia ovina, Sardegna
Subjects:Area 07 - Scienze agrarie e veterinarie > VET/04 Ispezione degli alimenti di origine animale
Divisions:001 Università di Sassari > 01 Dipartimenti > Biologia animale
Cicli, scuole e corsi:Ciclo 23 > Scuole > Riproduzione, produzione, benessere animale e sicurezza degli alimenti di origine animale > Produzione e sicurezza degli alimenti di origine animale
Deposited On:08 Apr 2011 12:25

I documenti depositati in UnissResearch sono protetti dalle leggi che regolano il diritto d'autore

Repository Staff Only: item control page