titoli, abstracts, parole chiave >>>
Qualche considerazione sul vini dell'Ogliastra

Madau, Gianluigi (1976) Qualche considerazione sul vini dell'Ogliastra. Studi sassaresi: organo ufficiale della Società sassarese di Scienze mediche e naturali. Sez. 3: Annali della Facoltà di Agraria dell'Università di Sassari, Vol. 24 , p. 355-385. ISSN 0562-2662. Article.

[img]
Preview
Full text disponibile come PDF Richiede visualizzatore di PDF come GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader.
752Kb

Abstract

A research on the chemical and chemical-physical characteristics of the «Cannonau» wine has been accomplished. 41 out of the 51 samples exa mined were supplied from private producing and 10 from wine wholesales. 385 The private produced wine has the following composition: alcohol from 10,27 to 17,93%, dry matter from 21 to 41,8‰, ashes from 1,4 to 4,8%, total acidity from 4 to 9,5‰, volatile acidity from O~27 to 3,43‰, fixed acidity from 2,2 to 6,4‰. The wine coming from wine wholesales has the following composition: alcohol from II,91 to 15,98%, dry matter from 19,8 to 29,1‰, ashes from 1,8 to 3,1‰, total acidity from 4,0 to 5,5‰, volatile acidity from 0,39 to 0,81‰, fixed acidity from 3,2 to 4,7‰.

Item Type:Article
ID Code:2344
Status:Published
Refereed:Yes
Uncontrolled Keywords:Ogliastra wine, Cannonau, Sardinia
Subjects:Area 07 - Scienze agrarie e veterinarie > AGR/15 Scienze e tecnologie alimentari
Divisions:001 Università di Sassari > 01 Dipartimenti > Scienze ambientali agrarie e biotecnologie agro-alimentari
Publisher:Università degli studi di Sassari, Facoltà di Agraria - Gallizzi
ISSN:0562-2662
Publisher Policy:Depositato per gentile concessione dell'Editore Gallizzi
Deposited On:18 Aug 2009 10:07

I documenti depositati in UnissResearch sono protetti dalle leggi che regolano il diritto d'autore

Repository Staff Only: item control page