UnissResearch

Logo Universitàegli studi di Sassari
titoli, abstracts, parole chiave >>>
Alfalfa hay digestibility in Sardinian does

Serra, Antonio and Pulina, Giuseppe and Brandano, Paolo (1992) Alfalfa hay digestibility in Sardinian does. Studi sassaresi: organo ufficiale della Società sassarese di Scienze mediche e naturali. Sez. 3: Annali della Facoltà di Agraria dell'Università di Sassari, Vol. 34 (1988-1992) , p. 7-12. ISSN 0562-2662. Article.

[img]
Preview
Full text disponibile come PDF Richiede visualizzatore di PDF come GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
249Kb

Abstract

A feeding trial was carried out on ten Sardinian does. 5 does (group F) were fed with alfalfa hay and the other 5 (group C+F) with alfalfa hay + 0.6 kg of concentrate to measure the digestibility of these feeds. The digestibility was measured by marker method (lignin) and by the enzymatic method. The marker method showed that the addition of concentrate to the hay increased the OM digestibility. The second method showed similar results. The Authors calculated a regression equation between "in vivo" and "in vitro" digestibility of OM in the C+F group. The changes in lignin composition before and after the digestion were analyzed.

Item Type:Article
ID Code:1705
Status:Published
Refereed:Yes
Uncontrolled Keywords:Sardinian does, alfalfa, digestibility
Subjects:Area 07 - Scienze agrarie e veterinarie > AGR/19 Zootecnica speciale
Divisions:001 Università di Sassari > 01 Dipartimenti > Scienze zootecniche
001 Università di Sassari > 01 Dipartimenti > Chimica
Publisher:Università degli studi di Sassari, Facoltà di Agraria
ISSN:0562-2662
Additional Information:Comunicazione presentata al 41. Congresso annuale della Federazione europea di zootecnica, Tolosa (F) 9-12 luglio 1990.
Deposited On:18 Aug 2009 10:05

I documenti depositati in UnissResearch sono protetti dalle leggi che regolano il diritto d'autore

Repository Staff Only: item control page